A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗНАМ'ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область, Березівський район

Пожежонебезпечний весняно-літній період

Дата: 09.04.2024 15:42
Кількість переглядів: 28

Пожежонебезпечний весняно-літній період

З настанням весни спостерігається підвищення температурних показників і незначна кількість опадів. Починається пожежонебезпечний сезон – це період з моменту танення снігу в лісі до появи повного зеленого покриву або настання стійкої дощової осінньої погоди. За таких умов можливе виникнення пожеж у природних екосистемах. Щорічно пожежі завдають непоправної шкоди природі та державі. Найбільша їхня кількість припадає на весняно-літній період.
Усі види цього лиха супроводжуються такими факторами, як висока температура у зоні вогню, задимлення великих районів, що значно ускладнює боротьбу з пожежею, обмежує видимість, чинить негативний психологічний вплив та подразнює дихальні органи людей.
Лісові пожежі виникають головним чином з вини людини та внаслідок дії деяких природних чинників. Причиною загоряння може бути виробнича діяльність людини (спалювання відходів на прилеглих до лісу територіях) та необережне поводження з вогнем (недопалки, сірники, вогнища).
Вогонь може швидко розповсюдитись, підхоплений вітром, стати вогненним валом, що знищує на своєму шляху все живе і перетворює ліси в нежиттєздатні пустелі та при цьому виникає велика загроза для населених пунктів, життя людей, домашніх тварин. Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря 30 – 40%.
Шановні громадяни!
Найчастіше причиною виникнення пожеж є людська недбалість та необережність. Тож, аби запобігти виникненню пожеж в екосистемах нагадуємо правила безпечної поведінки у лісових масивах, паркових зонах, правилами безпечного відпочинку, а саме:
- не смітити;
- не розпалювати багаття у непристосованих місцях, особливо у спекотну вітряну погоду;
- не кидати недопалки та непогашені сірники у траву;
- не залишати вогнище без нагляду та обов’язково загасити його водою або засипати піском чи землею.
А у разі виявлення загоряння - головне – не впадати у паніку, а негайно телефонувати до Служби порятунку за номером „101”.

Що робити, якщо ви опинилися в зоні пожежі:

  • відчувши запах диму або виявивши пожежу, з’ясуйте, що горить, на якій площі, яка небезпека поширення пожежі. Якщо в зоні руху вогню ви виявите постраждалих, то прийміть заходи по їх евакуації в безпечне місце.

  • виходьте з небезпечної зони швидко, перпендикулярно до напрямку руху вогню, використовуючи відкриті простори. Вал низового вогню найкраще долати проти вітру, укривши голову і обличчя одягом: при цьому слід
    врахувати ширину поширення низової вогню і тверезо оцінити можливість подолання вами цієї смуги.

  • вийшовши на відкритий простір, дихайте повітрям біля землі — там він менш задимлений, рот і ніс прикрийте ватно-марлевою пов’язкою або ганчіркою.

  • найбільш прості способи гасіння: залити вогонь водою з найближчого водоймища, засипати піском або нанести різкі ковзаючі удари по кромці вогню зеленими гілками.

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь