A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗНАМ'ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область, Березівський район

До уваги!!!

Дата: 22.09.2023 15:11
Кількість переглядів: 25

Робота для ВПО: ти потрібен!

          Стартувала Всеукраїнська інформаційна кампанія «Робота для ВПО: ти потрібен!», мета якої – стимулювання у пошуку роботи, інформування про актуальні вакансії та активні програми сприяння зайнятості, професійного навчання та перенавчання ВПО.

          Одеська обласна служба зайнятості розробляє комплекс заходів щодо охоплення  інформаційними послугами тих переселенців працездатного віку, які поки не звертались за пошуком роботи. Завдання  - спонукати їх бути активними на ринку праці, адже кількість вакансій зростає, а роботодавці зацікавлені брати їх на роботу, оскільки отримують фінансову компенсацію у разі працевлаштування ВПО.

          Окрім того, діють державні програми, зокрема з мікрокредитування розвитку бізнесу або ж навчання за допомогою ваучера, які допоможуть продовжити трудовий шлях на новому місці проживання.

Послуги із працевлаштування, які доступні для ВПО

• Внутрішні переселенці можуть самостійно переглядати актуальні пропозиції на Єдиному порталі вакансій. Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram i Viber.

• Державна служба зайнятості безробітних організовує професійне навчання зареєстрованих безробітних. Воно здійснюється на замовлення роботодавця або для людини, яка планує розпочати власну справу.

• Для ВПО є можливість отримати ваучер на навчання. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Ваучери видаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій і спеціальностей. Людина, яка бажає змінити професію, набути нових знань і навичок,  має можливість одноразово отримати ваучер за умови, якщо вона:

  • не зареєстрована в центрі зайнятості як безробітна;
  • не досягла встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;
  •  не отримувала ваучер раніше;
  • не проходила протягом останніх трьох років професійне навчання за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;
  • має професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту.

На підставі ваучера здійснюється:

- перепідготовка за робітничою професією;

- підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра або магістра, здобутих за іншою спеціальністю;

- підготовка на наступному рівні освіти (крім третього (освітньо- наукового/освітньо-творчого) та наукового рівня вищої освіти);

-  спеціалізація та підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно 3 пріоритетними видами економічної діяльності.

  • Важливо!

Законодавчо врегулювано питання надання безробітного ВПО, у яких не розірвані трудові відносини з роботодавцем. Для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю такі особи мають право припинити трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання ВПО особисто заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору, про що центр зайнятості повідомляє роботодавця, територіальні органи Пенсійного фонду і Державної податкової служби (будь-яким засобом комунікації). Датою звільнення вважатиметься наступний день після подання такої заяви.

У межах проєктуєРобота внутрішні переселенці можуть скористатися такими програмами: «Власна справа», «Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей». Головною умовою отримання грантів є створення нових робочих місць.

Механізми підтримки роботодавців за працевлаштування ВПО

Компенсація на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб сплачується за умови працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів і збереження гарантій зайнятості таких осіб протягом періоду, що перевищує тривалість виплат у 2 рази. Максимальний розмір компенсації за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО - 13 400 грн.

Компенсація витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні сплачується за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту). Зарплата має бути не нижчою від розміру мінімальної заробітної плати. Сума компенсації щомісячно за кожну працевлаштовану особу з числа ВПО - 6700 грн. Максимальна загальна тривалість виплат - 2 місяці.

  Участь ОВА та місцевої влади в процесі працевлаштування ВПО

• При обласних військових адміністраціях (ОВА) триває процес створення Рад з питань ВПО, які мають на меті допомагати інтеграції внутрішніх переселенців, а також роботі органів місцевої влади для забезпечення прав та інтересів ВПО, в тому числі їх працевлаштуванню.

Щоб врегулювати діяльність таких рад і сприяти їх створенню на всій території України,  Кабмін ухвалив Постанову «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб». Проєкт документа було розроблено Мінреінтеграції на виконання Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року. Згідно з Типовим положенням про Раду з питань ВПО, вони сприятимуть реалізації регіональної політики щодо внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, їхній адаптації й інтеграції у приймаючі громади. Серед основних завдань таких рад - сприяння забезпеченню соціального захисту ВПО, їх працевлаштування, забезпечення житлом, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги тощо.

• При ОВА діють Координаційні центри підтримки цивільного населення, серед головних задач яких є піклування про ВПО та сприяння їхньому працевлаштуванню.

Юридичний контекст

Побоювання ВПО втратити державні виплати через працевлаштування є не обґрунтованими (йдеться про грошову допомогу на проживання: щомісячна виплата 2 тис. грн. на дорослого та 3 тис. грн на дитину, або людину з інвалідністю). Уряд прийняв особливий порядок виплат ВПО проживання на період воєнного стану і вони не залежать від того, особа працює чи безробітна.

Законодавством дозволяється працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах (Закон No 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

Щодо працевлаштування осіб, які не звільнилися з попереднього місця роботи є два варіанти, які мають під собою нормативне підґрунтя.

Варіант 1: Спершу провести процедуру звільнення, відповідно до ст. 7 Закону 1706-VII. Потім працевлаштуватися на загальних підставах за заявою чи трудовим договором.

Варіант 2: Працівника роботодавець приймає за заявою. В заяві працівник має вказати як його приймати за основним місцем роботи чи за сумісництвом.

У випадку працевлаштування за основним місцем роботи відповідно до пункту 3-1 частини другої статті 16 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» роботодавець повідомляє страхувальника про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання). При цьому, не має значення як він рахується на попередньому місці роботи.        

   Політичний контекст

Одним з основних завдань  держави є турбота та захист своїх громадян. Особливо гостро це питання стоїть з внутрішньо переміщеними особами, які втратили свій дім, свою роботу та попереднє стабільне життя, через військову агресію росії. Не змігши знищити українську державність військовим шляхом, ворог переслідує цілі щодо створення великих соціальних та гуманітарних криз в Україні, які повинні посилити невдоволеність серед населення, сприяти внутрішньополітичній дестабілізації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь