A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗНАМ'ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область, Березівський район

До уваги!!!

Дата: 20.03.2023 11:45
Кількість переглядів: 69

Всесвітній день води – 2023 «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі»

Щороку 22 березня у всьому світі відзначають Всесвітній день води.

 У листопаді 1992 року Генеральною Асамблеєю ООН прийнято рішення, щодо святкування Міжнародного дня води. А у 2000 році ООН прийняла Декларацію тисячоліття ООН та розробила спеціальну Програму дій на ХХІ століття, яка дала б змогу забезпечити кожного жителя нашої планети чистою безпечною питною водою.

Метою проведення даного заходу є підвищення рівня обізнаності людства про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня соціального та економічного добробуту.

Цього року Всесвітній день води пройде під гаслом «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі» і буде спрямований на вирішення проблем із водопостачанням та якістю води, яку споживає людство.

Вода є фундаментальною для всіх аспектів життя. Вода потрібна нам кожного дня - для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів.

Доступ до безпечної води, санітарії та гігієни є правом людини, яке має ключове значення для здоров’я, гідності та процвітання кожного. 

Людство споживає дуже багато води, більше, ніж Планета може відновити і очистити. Понад 70% поверхні Землі вкрито водою, але тільки близько 3% цієї води є прісною. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу. Тому понад мільярд людей на планеті не мають доступу до чистої безпечної питної води і ще 2.6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни.

В Україні ми схильні думати, що брак питної води - проблема інших далеких країн. Але протягом минулого року українці особливо відчули цінність води – чистої та безпечної, доступної кожному, оскільки багатьох з нас позбавили базового права людини – права на питну воду.

І оскільки вода впливає на всіх нас, нам потрібно, щоб кожен з нас діяв і зробив свій внесок, щоб повернути назад процес деградації джерел води та стати частиною вирішення проблеми. Ми всі разом, наші сім’ї, підприємці, школи, громади можемо змінити ситуацію, змінивши спосіб використання, споживання та управління водою у своєму житті.

Декілька з основних порад для прискорення вирішення проблем з водопостачанням:

  • Вимикання усіх пристроїв, коли ними не користуєшся, означатиме, що потрібно буде вироблення меншої кількості енергії, адже більшість виробництва електроенергії є водоємним.
  • Використовуй раціонально воду. Вимикай кран, поки чистиш зуби, вмиваєшся.
  • Приймай п’ятихвилинний душ, замість ванни.  Зважаючи на те, що 44% побутових стічних вод не очищуються належним чином, короткий душ є чудовим способом зберегти цей дорогоцінний ресурс. 
  • Використовуй безпечні миючі засоби. Миючі засоби, що містять фосфати, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин.
  • Не купуй зайвого. Не купуй того, що тобі не потрібно. На виробництво кожного товару витрачається значна кількість води.
  • Для поливу використовуй дощову воду. Збирай дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.
  • Не забруднюй воду. Не виливай харчові відходи, масла, ліки та хімікати в унітаз або каналізацію.
  • Приймай участь у прибиранні територій прилеглих до місцевих річок, озер, водойм, зон відпочинку.

 

Навіть незначні дії, якими б вони не були, допоможуть у вирішені водної кризи!

 

БЕРЕЖІТЬ ВОДУ – ПІКЛУЙТЕСЬСЯ ПРО МАЙБУТНЄ! СТАНЬТЕ ТИМИ ЗМІНАМИ, ЯКІ ВИ ХОЧЕТЕ БАЧИТИ У СВІТІ!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь