A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗНАМ'ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область, Березівський район

Як підготуватися до надзвичайної ситуації

Дата: 22.02.2023 12:40
Кількість переглядів: 71

Як підготуватися до надзвичайної ситуації

У разі надзвичайної ситуації низка закладів, таких як магазини, аптеки, банки можуть бути зачинені. Подбайте про те, щоб удома був запас їжі, води, медикаментів, готівкових грошей та потрібних вам речей. 

У випадку воєнних дій повністю або частково заблокованими можуть бути постачання електроенергії, води, газу, тепла, робота телефонного, мобільного зв’язку, Інтернету, банкоматів та банківських терміналів, магазинів та аптек.

Як підготувати власну оселю до надзвичайної ситуації

Перевірте, чи є у вас:

  • запас продуктів тривалого зберігання

  • питна та технічна вода

  • аптечка

  • готівкові гроші

  • ліхтарики, запасні батарейки чи акумулятори до них, свічки

  • газовий пальник із запасними балонами для приготування їжі

  • вогнегасник

  • теплі ковдри, спальні мішки, термобілизна (у випадку холодної пори року)

  • тривожна валіза на випадок евакуації або переходу в укриття

Якщо ви живете в приватному будинку, обладнайте найпростіше укриття у власному підвалі.

Запропонуйте сусідам старшого віку чи людям, які не можуть самостійно пересуватися, допомогу в підготовці оселі, тривожної валізи, за потреби проведіть в укриття.

Зверніть увагу на те, що тварин заборонено брати з собою в укриття. За можливості заздалегідь домовтеся із друзями чи членами родини, що живуть у безпечному місці, про передачу їм тварини. Якщо це неможливо, спробуйте домовитись про те, щоб взяти їх з собою в укриття. При цьому подбайте, щоб перебування в укритті було комфортним як для людей, які вас оточують так і для самих тварин, підготувавши для них переноску, корм, воду, гігієнічні засоби, намордник тощо.

Як підготувати запас води і знезаразити воду для пиття

На випадок відсутності центрального водопостачання завжди майте запаси питної та технічної води вдома. Розрахуйте запас відповідно до кількості членів вашої родини. Одній дорослій людині потрібно на добу: 

  • 3 літри питної води (включно з рідиною, яку споживаємо з їжею)

  • 10-12 літрів для гігієни та для приготування їжі.

Упевніться, що у вас є запас води для себе та родини щонайменше на 72 години.

Обов’язково позначайте ємності бірками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб».

Якщо немає фасованої бутильованої питної води, використовуйте питну воду з колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води (зокрема пересувних), якщо такі є, та з бюветів. Їх адреси шукайте на сайті місцевого водоканалу. 

Якщо вода в кранах відсутня довго або ви не зробили запаси заздалегідь, ось поради, які можуть допомогти. 

Де брати воду для пиття

Важливо: усі ці способи очистки води не дають 100 % гарантії, що вода буде безпечна, але вона все одно може врятувати від зневоднення.

Метод кип’ятіння
Для пиття та приготування їжі прокип’ятіть воду з альтернативних джерел: колодязів, бюветів, пунктів розливу. Це ефективний метод її знезараження. Кип’ятити потрібно не менше 10 хвилин від моменту закипання. Але навіть при зберіганні її в чистій та добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.

Фільтри для води
Уже зараз придбайте кілька фільтрів для води й очищуйте воду з колодязів, бюветів додатково після кип’ятіння. 

Туристичні таблетки для дезінфекції води
Можна продезінфікувати воду таблетками, що містять хлор, йод, діоксид хлору або інші дезінфекційні засоби. Такі таблетки можна придбати в туристичних магазинах, аптеках. Однак чітко дотримуйтеся інструкції щодо застосування.

Дезінфекція активованим вугіллям
На літр води треба 4-5 пігулок. Їх треба подрібнити, завернути в марлю й опустити в ємність з водою на 6-12 годин. Така знезаражена вода буде придатна до вживання не більше трьох діб.

Дезінфекція йодом 

Увага! Перед застосуванням цього методу проконсультуйтеся зі своїм лікарем! Йод може бути небезпечними для вагітних жінок, людей з проблемами щитоподібної залози та тих, хто має алергію на йод. 

На літр води —  3-4 краплі йоду. Після цього її треба пропустити через фільтр і почекати годину перед тим, як пити. Однак у воді відчуватиметься запах і присмак йоду. Пити таку воду довго не можна. 

Дистиляція води за допомогою сонця
Дистилюйте воду за допомогою сонячного перегону.  Для цього над посудиною з водою натягніть прозору плівку і поставте так, щоб на неї світили сонячні промені. Під дією сонця і різниць температури на плівці збиратиметься конденсат води, що буде дистильованим, тобто очищеним. Далі треба зробити так, щоб краплі чистої води з плівки стікали в окремий чистий посуд – пляшку або горнятко.  Можна використати обрізану одноразову соломинку або зігнуту вздовж пластину, через яку стікатиме очищена вода. 

Фільтрація дощової води та води з відкритих водойм (екстрений спосіб)

Якщо ситуація критична, можна прокип’ятити річкову або озерну воду й пропустити її через фільтр, але тільки якщо це озеро чисте і якщо вода в регіоні не заражена радіаційним пилом. Не можна застосовувати цей метод до води з водойм, де вода застоюється або цвіте: така вода є середовищем для розмноження комах, бактерій та вірусів. Дощова вода теж небезпечна. Але якщо немає інших джерел, то і її теж можна пропустити через фільтр після кип’ятіння. Застосовувати цей спосіб можна, тільки коли ситуація критична: знайти придатну для пиття воду чи воду з колодязів чи бюветів і знезаразити її немає шансів, а пріоритет – виживання. В інших випадках уживати воду з відкритих водойм або дощову небезпечно. І можна використовувати її лише як технічну. 

Не радимо використовувати метод очищення води сріблом. Він не є достатньо ефективним для знезараження, крім того, іони срібла можуть бути токсичними для організму й спричинити непоправну шкоду здоров’ю.

Де брати технічну воду 

  • Якщо ситуація у вашому місті не критична, місцева влада й комунальні підприємства організовують розвезення води в райони, де відсутнє центральне водопостачання.

  • Водопостачання може бути у ваших знайомих з інших районів міста. Сконтактуйте з ними або в чатах інших районів міста з незнайомими людьми та попросіть про допомогу з водою.

  • Використовуйте як технічну воду з відкритих водойм, бажано з озер, де вона не застоюється. Якщо немає джерела, найкраще підійде річка чи озеро з чистою водою. Якщо технічна вода потрібна не для миття рук, а наприклад, для змивання унітазу, підійде вода з будь-яких водойм.

  • Для миття рук чи інших технічних потреб можна використовувати воду з бачка унітазу. Один бачок у середньому вміщує 6 літрів води.

  • Дощова вода. У деяких будинках встановлені злив через дах у спеціальні бочки або кран, через який можна зібрати дощову воду, що стікає з даху.

  • Узимку для отримання технічної води можна розтоплювати сніг з вулиці.

  • Злийте воду з бойлера, якщо він у вас є. Для цього спершу перекрийте подачу холодної води. Відкрийте запобіжний клапан, який розташований у нижній частині водонагрівача. Відкрийте змішувач у положенні “гаряча вода” і наберіть воду в тару. 

    Якщо ваш бойлер встановлений інакше, знайдіть інструкцію, як злити воду саме з вашої моделі.

Додатково знезаразити воду для використання як технічної можна методом відстоювання. Для цього вам знадобиться скляна або керамічна ємність, що закривається. Але в жодному разі не алюмінієва. Можна поставити воду на ніч, а вранці обережно процідити її через кілька шарів марлі, залишивши осад, що утворився на дні, непорушним. Однак для вживання така вода все одно буде непридатна.

Як підготувати транспортний засіб

Якщо маєте авто, заздалегідь перевірте:

  • його технічну справність

  • чи заповнений бак пальним

  • термін придатності страхового полісу

  • наявність додаткового пального в каністрах

Якими продуктами запастися для дому та тривожної валізи

Подбайте про поживні харчі тривалого зберігання. За потреби, їх можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування. 

Також подумайте, які продукти споживаєте ви та ваша родина. Зробіть триденний продуктовий запас для дому.

Навіть за умов відсутності електрики тримайте їжу в холодильнику: він ще кілька годин після відключення зберігатиме холод. Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються. 

Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати надворі. 

Продукти для тривожної валізи: 

  • сублімовані продукти (каші, супи, локшина)

  • консерви м’ясні, рибні, овочеві

  • хлібці та печиво

  • горішки

  • шоколад

  • сухофрукти

Що приготувати, коли немає електрики

На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій ми радимо заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радимо мати в запасі.

Каші, для приготування яких потрібен окріп

  • Ячна каша
    Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.

  • Пшоняна каша
    Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.

  • Пшенична каша
    Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.

  • Булгур
    Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)

  • Гречана каша
    Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.

  • Перлова каша
    Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.

  • Кускус
    Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води  вистачить 5-10 хвилин.

  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)
    Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.

  • Манна каша
    Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.

  • Кіноа
    Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Які свічки придбати на випадок відсутності світла

Через перебої з електропостачанням українцям радять запастись свічками. Які види існують та чим вони відрізняються, пояснюємо. 

Свічки з бджолиного воску 

Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви. 

Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній більше 30% парафіну. 

Коштують такі свічки дорожче за інші через високу вартість сировини. Ціна стартує від від 100 грн за набір тонких (“церковних”)  

Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години. 

Свічки з рослинного воску (стеаринові) 

Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки. 

  • Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.

  • Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.

  • Свічки з кокосового воску.  Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.

Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях. 

Ціни на свічки з рослинного воску:  від 100 грн за свічку малого розміру.  

Час горіння залежить від розміру, однак найменші горять до 45 хвилин. 

Парафінові 

Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори. 

Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви, будуть нерівномірне полумʼя і чорний “наліт” під час горіння. 

Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення.

Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн.

Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини. 

Гелеві свічки

Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.

Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).
Середня ціна – 250 гривень. 

Як змайструвати свічку власноруч  

Свічка тривалого горіння 

З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин. 

Що потрібно: 

  • маленька банка, склянка або чарка з товстим склом

  • парафінова свічка

  • воскова свічка

  • дрібка солі

  • олія (рафінована без запаху)

  • ніж

  • сірники або запальничка

Як зробити:

  1. Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів. 
  2. На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
  3. Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
  4. Свічка довготривалого горіння готова. 

Свічка з картоплі 

Що знадобиться:

  • маленька тарілка (зі скла чи глини)

  • картоплина

  • імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка

  • олія (рафінована без запаху)

Як зробити:

  1. Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл. олії. 
  2. Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для ґноту.
  3. І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
  4. Протягніть ґніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра. 
  5. Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.

Орієнтовно 100 мл. олії і 3-5 см. ґноту горітимуть до 6 годин

Як підготувати аптечку

Підготуйте дві аптечки — одну для надзвичайних ситуацій (наприклад, на випадок поранення), другу для своїх побутових потреб (знеболення, усунення симптомів отруєння, усунення алергічних реакцій).

Аптечка для надзвичайних ситуацій:

  • клапан з плівкою для проведення штучного дихання

  • засоби для зупинення кровотечі (турнікет чи кровоспинний бинт з гемостатичним засобом)

  • хлоргексидин або спирт для дезінфекції ран

  • санітайзер для рук, спиртові серветки

  • марлеві серветки різних розмірів, нестерильні марлеві бинти

  • еластичні бинти з можливістю фіксації

  • 2 пари гумових рукавичок

  • спеціальні атравматичні ножиці  для швидкого розрізання одягу на потерпілому

  • великий шматок тканини, якою можна буде зафіксувати кінцівку постраждалого

  • термоковдра

Не кладіть в аптечку ті засоби та ліки, якими ви не вмієте користуватися. Якщо все ж хочете їх взяти, дізнайтесь заздалегідь, як правильно їх застосовувати. 

Збережіть рецепти для ваших ліків (стежте за терміном придатності), а також імена та телефонні номери ваших лікарів.

Аптечка для побутових потреб:

  • пластирі різних розмірів

  • активоване вугілля від інтоксикації

  • препарат для зниження жару

  • препарат для знеболення

  • протиалергічний препарат

  • ліки від діареї

  • ліки від шлункової інфекції

  • краплі на випадок інфекційно-запальних захворювань очей

  • ліки, що ви приймаєте (дозування щонайменше на тиждень) з описом способу застосування та дози

  • запас масок

Наполегливо рекомендуємо вам пройти навчання щодо надання первинної медичної допомоги. У випадку виникнення кровотечі, отримання травм, опіків тощо використовуйте інструкції та поради перевірених Telegram-каналах та ботах. Ознайомтесь з їхнім змістом заздалегідь.

Telegram-бот зі структурованими порадами щодо первинної допомоги Джгут 2.0. Перша допомога Fast AID bot 2.0.

Що покласти в тривожну валізу

Тривожною валізою називають міцний великий зручний рюкзак чи сумку. Складіть необхідний мінімум одягу, предметів гігієни, ліків, інструментів та харчів. Тривожна валіза потрібна для швидкої евакуації, щоб ви не витрачали час на збір речей. 

У валізу покладіть:

  • паспорт і копії всіх необхідних документів в поліетиленовій упаковці

  • гроші (банківські картки та готівку; розподіліть банкноти по різних місцях)

  • паперову версію COVID-сертифікату;

  • ключі від помешкання та машини

  • карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв’язку й обумовлене місце зустрічі вашої родини

  • зарядні пристрої для мобільних телефонів та павербанки (портативні зарядні пристрої)

  • невеликий радіоприймач

  • ліхтарик, сірники, запальничку, свічки

  • запасний кнопковий телефон, комплект рацій

  • компас, годинник (бажано водонепроникний механічний)

  • запасні батарейки

  • багатофункціональний інструмент (мультитул), що має лезо ножа, шило, викрутку, ножиці тощо

  • загострені ніж, сокиру

  • сигнальні засоби: свисток, фаєр

  • пакети для сміття

  • рулон широкого скотчу

  • блокнот, ручку, олівець або маркер

  • таблетки для очищення води

  • нитки, голки

  • шнур синтетичний товщиною 4-5 мм, близько 20 м довжиною

  • аптечку

  • теплий одяг

  • спідню білизну та шкарпетки

  • надійне зручне взуття, бажано вологостійке

  • намет, каремат, спальник (якщо дозволяє місце)

  • гігієнічні засоби

  • посуд (казанок, флягу, ложку, кружку)

  • два літри питної води на одну людину (така кількість має покрити вашу мінімальну потребу на дві доби, і при цьому не зробить вашу тривожну валізу надто важкою)

  • продукти харчування на два дні

  • відсканований архів фотографій та документів

Покладіть у верхню чи бокову кишеню позначку з вашим іменем та контактами на випадок, якщо ви втратите рюкзак. За можливості, візьміть із собою фотографії рідних чи тих, з ким ви будете постійно поряд — це допоможе вам їх відшукати, якщо група розділиться.

Після того, як спакуєте речі, спробуйте підняти рюкзак і пройтися з ним. Якщо він заважкий, обов’язково оптимізуйте його вміст: важливо донести його до укриття без проблем.

У рюкзак та кишеню одягу дитини покладіть позначки з її ім’ям, роком народження, домашньою адресою, запланованим місцем призначення та інформацією про батьків — імена та контакти. Поясніть дитині, коли і як користуватися цією запискою.

Як домовитися з родичами та близькими про план дій

Обговоріть з рідними та близькими усі можливі сценарії: на випадок, якщо вся родина буде разом удома, і на випадок, якщо хтось із членів сім’ї буде відсутній.

Надзвичайна ситуація може трапитися тоді, коли ви будете в різних місцях. Тому заздалегідь домовтеся про місце зустрічі, маршрути та загальний план дій. Узгодьте, яким чином ви будете комунікувати, якщо пропаде зв’язок (підготуйте рації, домовтесь про точку зустрічі або місце, де залишите записку з інформацією).

Підготуйте кожному з членів сім’ї список важливих номерів: запишіть його або роздрукуйте. Нехай кожен із родини носить це з собою.

Як подбати про домашніх тварин

  • підготуйте запас сухого корму та води

  • підготуйте переноску, повідок, намордник

  • переконайтеся, що є щеплення від сказу

  • покладіть у валізу паспорт тварини

  • зробіть жетон з ім’ям тварини та контактами хоча б двох осіб

  • базові ліки для тварини

Зверніть увагу на те, що тварин заборонено брати з собою в укриття. За можливості заздалегідь домовтеся із друзями чи членами родини, що живуть у безпечному місці, про передачу їм тварини.

Важлива інформація для ЗМІ, блогерів та всіх громадян, які фотографують або пишуть про війну та армію

Що категорично заборонено висвітлювати ЗМІ у воєнний час:

  • найменування частин та підрозділів, а також їх розташування

  • кількість військових у частинах та підрозділах

  • кількість озброєння та техніки, їх стан і місце зберігання

  • умовні позначки обʼєктів

Будь-яку інформацію про:

  • операції, які проводять або планують

  • систему охорони та оборони військових частин

  • наявний захист військового такий як: озброєння та техніка (крім видимих або очевидно виражених)

  • порядок залучення сил (військових) та засобів (озброєння)

  • збір розвідувальних даних

  • переміщення та розгортання військ (найменування, кількість, маршрути)

  • військові частини та їх тактику, методи дій

  • унікальні операції та спосіб їх виконання

  • ефективність радіоелектронної боротьби противника

  • відкладені або скасовані операції

  • зниклий або збитий літак, корабель та операції з пошуку і порятунку

  • плани щодо безпеки наших військ (дезінформація, маскування, протидія)

  • інформаційно-психологічні операції, які проводять або планують

  • пропаганду або виправдання широкомасштабної збройної агресії росії проти України.

Не публікуйте у соцмережах: 

  • наслідки влучань ворожих ракет чи снарядів або моменти їх прольотів у небі. Так ви допоможете ворогу коригувати вогонь.

  • час та місце «прильотів» ( ні в публікаціях, ні в коментарях).

  • дані про роботу українського ППО.

  • фото, де видно номери, особливі позначки й відмітки на знищеній або збитій ворожій техніці.

  • неперевірену інформацію про потерпілих чи загиблих.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь