A A A K K K
для людей із порушенням зору
ЗНАМ'ЯНСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Одеська область, Березівський район

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ОГОЛОШЕННЯ ПРО НЕБЕЗПЕКУ

Дата: 28.09.2022 15:52
Кількість переглядів: 77

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ОГОЛОШЕННЯ ПРО НЕБЕЗПЕКУ

З метою запобігання травмуванню чи загибелі людей внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, надаємо порядок оповіщення та порядок укриття в захисних спорудах.

СИГНАЛИ ОПОВІЩЕННЯ ТА ДІЇ НАСЕЛЕННЯ

Війна в Україні призвела до евакуації мільйонів жителів, як в середині країни так і за кордон.
Евакуація є основним способом захисту населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації та проводиться у разі безпосередньої загрози життю та здоров'ю людей.
Перед повідомленням про порядок та початок евакуації вмикається звуковий сигнал «Увага, всім!». В Україні це – звучання електросирен, церковний дзвін, набат тощо. Почувши цей сигнал, необхідно увімкнути наявні засоби зв'язку та інформації й вислухати повідомлення.
Отримавши інформацію про небезпеку, надзвичайну ситуацію, артобстріл, ракетний удар та початок евакуації, населення зобов’язане підготувати себе та житло до евакуації, негайно залишити свої квартири і власні будинки.
Підготувати себе – це означає взяти:
• документи (паспорт, військовий квиток, документ про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження) цінності і гроші
• аптечку з необхідними ліками
• харчові продукти й воду з розрахунку на 3 доби (потрібно брати продукти, що не швидко псуються, зручно зберігаються і не потребують тривалого готування перед вживанням – консерви, концентрати, галети, сухарі, печиво. Воду доцільно зберігати у флязі).
З речей береться найбільш необхідне:
• одяг (необхідно взяти теплі (вовняні) речі, натільну білизну навіть якщо евакуація провадиться влітку);
• взуття (зручне, за сезоном);
• предмети першої необхідності.
Кількість речей і харчових продуктів має бути розрахована на те, що людині доведеться нести їх самій: загальна маса має складати не більше 50 кг на дорослу людину, відповідно до її фізичної витривалості. Усі речі й харчові продукти повинні бути запаковані у «тривожну валізу» так щоб її зручніше було нести.
До кожного місця з речами потрібно прикріпити етикетку з вказанням прізвища, імені, по батькові, адресу постійного місця проживання та кінцевого пункту евакуації їх власника. На бирці для дитячих речей, крім того, вказується рік народження дитини. Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім’я, по батькові, вік, домашня адреса та номер телефону, а також ім’я та по батькові батьків.
Підготувати житло – це означає, що залишаючи квартиру чи будинок необхідно:
вимкнути всі електричні та нагрівальні прилади, відімкнути електричний струм; перекрити газ, воду; закрити кватирки, вікна і вхідні двері.
Вийти на збірні евакуаційні пункти і пункти посадки на автотранспорт, або у безпечні зони, вказані в повідомленні. По можливості необхідно надати допомогу особам, які не можуть самостійно рухатись і прибути на збірний пункт евакуації, або повідомити про них начальнику збірного пункту евакуації.
На шляхах евакуації необхідно:
• неухильно виконувати всі розпорядження керівників
• швидко та грамотно діяти за сигналами оповіщення
• не залишати своїх місць у транспорті та не виходити з нього без дозволу
• після прибуття до кінцевого пункту евакуації пройти реєстрацію та зайняти призначене помешкання.
В безпечному місці для евакуйованих осіб організовується комунально-побутове та медичне обслуговування. Зазначені громадяни в свою чергу зобов’язані виконувати всі розпорядження приймальних евакуаційних органів та місцевих органів влади.
Висока організованість та дисципліна кожного – головне в період евакуації!

Для укриття населення від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру використовуються захисні споруди цивільного захисту, розташовані у спеціально обладнаних місцях. Також мають бути використані для укриття населення підвальні приміщення житлових будинків, підприємств, установ і організацій, паркінги, підземні переходи та ін. Власники таких споруд, у разі необхідності, повинні забезпечити вільний доступ населення для укриття.
Головний спосіб оповіщення населення про дії щодо евакуацію – це передача повідомлення через мережу провідного мовлення (приватні будинки, квартири і зовнішні гучномовці), а також через мережі радіомовних станцій і телебачення, з автомобілів, оснащених гучномовцями, церковні дзвони, телеграм-канали.
Вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.
ПОВІДОМЛЕННЯ ВКЛЮЧАЄ: інформацію про небезпечну, надзвичайну ситуацію, місце і час виникнення надзвичайної ситуації, територію (райони, масиви, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження, порядок дій за надзвичайних ситуацій, іншу інформацію.
КОЖНИЙ ГРОМАДЯНИН, який перебуває на роботі, повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності у відповідності з планом цивільного захисту, а також брати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління цивільного захисту.
ЯКЩО ГРОМАДЯНИН ПЕРЕБУВАЄ ВДОМА ПІД ЧАС ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, ВІН ПОВИНЕН:
• повідомити про отриману інформацію рідних, сусідів, знайомих
• привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання За їх відсутності приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватяно-марлеві пов’язки, плівку тощо)
• провести у квартирі (приватному будинку) протипожежні профілактичні заходи (вимкнути газ, водопостачання, електропостачання та інше), підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, загерметизувати їх
• уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення, паркінг) де можна укритися.
ЯКЩО СИГНАЛ ЗАСТАВ ВАС У ТРАНСПОРТНОМУ ЗАСОБІ, ГРОМАДСЬКОМУ МІСЦІ (магазині, на ринку, вулиці тощо) уважно та спокійно вислухайте повідомлення, визначтеся щодо найближчого укриття і як найшвидше доберіться до нього.

ЕВАКУАЦІЮ ОРГАНІЗОВУЮТЬ І ПРОВОДЯТЬ:

• обласні військово-цивільні адміністрації
• працівники Товариства Червоного Хреста
• поліція
• Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС)
• місцеві органи влади

Як дізнатися про початок евакуації у районах, де немає зв’язку
Варто стежити за офіційною інформацією на радіо, у медіа або слухати оголошення пересувних гучномовців. Якщо ви перебуваєте в укритті, слухайте сигнал “Увага всім” (сирена). Після неї перевірте інформацію з доступних офіційних джерел, наприклад по радіо.
Якщо я не маю доступу до інформації про початок евакуації, не зможу почути сирену, не маю можливості пересуватись самостійно або перебуваю у заваленому бомбосховищі?
Спробуйте подзвонити на гарячу лінію Тероборони ЗСУ 0 800 507 028 або номери 101, 102 і повідомити про своє місцеперебування. Тоді місцева влада додасть вашу адресу до переліку тих, кому потрібна допомога з евакуацією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь